top of page
Αναζήτηση

60 χρόνια Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

Δελτίο Τύπου:

 

Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της, διοργάνωσε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Λευκωσία, μια μεγάλη γιορτή τιμώντας τους πρωτεργάτες του Πολιτισμού, τα μέλη της και όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων της ΕΗΚ για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καθώς και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.Η τελετή τελέστηκε υπό την προστασία του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την παρουσία της αξιότιμης Προεδρεύουσας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, καθώς και του αναπληρωτή Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Λούη Κυπριανού ο οποίος και εκφώνησε μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο κ. Παύλος Μυλωνάς Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η κ. Αντιγόνη Παπαφιλίππου Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ, ο κ. Σάββας Κυριακίδης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Ι.Υ.Κ. - ΣΕΚ, κ. Ελισσαίος Μιχαήλ, ο κ. Προκόπης Αγαθοκλέους και ο κ. Νίκος Γρηγορίου εκ μέρους της Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και Σωματείων, αλλά και εξέχουσες φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως Σπύρος Σταυρινίδης, Λένια Σορόκου, Ντίνος Λύρα, Στέλιος Καυκαρίδης, Πίτσα Αντωνίαδου, Νέοφυτος Νεοφύτου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Βαρνάβας Κυριαζής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Όλγα Ποταμίτου, Ηράκλης Γιωργαλλής, και πολλούς άλλους εξαίρετους ηθοποιούς.


 


Η αξιότιμη κ. Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της για το έργο της ΕΗΚ αναφορικά με τους αγώνες για κατοχύρωση του επαγγέλματος αλλά και της επιβολής θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν τους ηθοποιούς με κοινωνικές παροχές και συνθήκες εργασίας και δεσμεύτηκε όπως αποπερατωθεί σύντομα αυτό που τόσο καιρό απαιτούμε.


Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών, κ. Ανδρέας Τσέλεπος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τη μέρα ίδρυσης της ΕΗΚ μέχρι και σήμερα αποτείνοντας φόρο τιμής στη Παλαιά Φρουρά των ηθοποιών που δημιούργησαν και στήριξαν το σώμα αυτό προσφέροντας τους τιμητικό βραβείο. Επίσης έγινε αναφορά και προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα σε όλους τους εκλιπόντες συνάδελφους ηθοποιούς που άφησαν το δικό τους στίγμα στο καλλιτεχνικό στερέωμα του τόπου, ανθρώπους που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους έργο πολύτιμο, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές.

Ο κ. Τσέλεπος ολοκλήρωσε, ανακοινώνοντας έναν καινούργιο θεσμό. Αυτόν των Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου. Τα βραβεία θα επικεντρώνονται τόσο στις μεμονωμένες ερμηνείες ηθοποιών όσο και στο έργο ολόκληρου του συνόλου ηθοποιών μιας θεατρικής παράστασης, μιας δραματικής και μιας κωμικής σειράς, μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς και το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Αυτές οι διακρίσεις είναι θεμελιώδεις για το πνεύμα της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου γιατί επιβραβεύουν αυτό που γνωρίζουν όλοι οι ηθοποιοί - ότι η υποκριτική είναι μια τέχνη συνεργασίας.


Η Τελετή ολοκληρώθηκε κάνοντας ένα πρώτο βήμα στον Θεσμό αυτό, απονέμοντας το πρώτο Βραβείο Συνολικής προσφοράς ΕΗΚ στον ηθοποιό Σπύρο Σταυρινίδη.

Σκεπτικό Βράβευσης:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΗΚ αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς σε έναν άνθρωπο που εργάστηκε με ανιδιοτέλεια, κοντά πάντα στους νέους, με πυγμή και θάρρος, είτε ως πρόεδρος της Ένωσης, είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε συμβουλευτικά ως έμπειρη δυνατή φωνή, με κύριο μέλημα του το καλό του θεάτρου και των ανθρώπων του.»

Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δηλώνοντας τη πίστη του στη νέα γενιά καλλιτεχνών. 

60 χρόνια Αγώνες, όνειρα, διεκδικήσεις, με κοινό παρονομαστή την ενότητα, την αλληλεγγύη και το κοινό καλό, 60 χρόνια Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.

Χρόνια πολλά σε ολόκληρη την οικογένεια των ηθοποιών,

χρόνια πολλά,

Ένωση Ηθοποιών Κύπρου
55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Εις Μνήμην

Комментарии


bottom of page